Видове многократни пелени

Многократните пелени биват няколко вида, с различни характеристики. Най-популярните видове многократни пелени, които съм използвала, които продавам и за които мога да Ви консултирам са следните:

Многократни пелени тип джоб

Пелена тип „джоб“

  • Пелена тип „джоб“. Тази пелена има външен непропусклив и дишащ слой, който пази дрешките от намокряне, като едновременно с това кожата диша спокойно. Вътрешният слой може да бъде както от полар (той пропуска влагата само в едната посока, т.е. пропуска течността към подложката, като бебешкото дупе остава сухо), така и от естествена материя – бамбук, памук (държат по-мокро на дупето). Погледната пелената в този си вид, тя няма попивен елемент. Затова, отделно от пелената има и подложка, която осигурява попивността. Понякога към самия джоб има включена и подложка (в комплект), а понякога се продава само джобът, подложките се закупуват допълнително. Подложките могат да бъдат най-разнообразни видове, като на тях ще се спра по-подробно в края на статията;

 

Вътрешна многократна пелена

Вътрешна многократна пелена

  • Пелена тип външни непромокаеми гащички + вътрешни гащички. Това са 2 отделни компонента. Външните гащички представляват пелена тип „джоб“, но без вътрешния слой (полар/бамбук/памук), а само външната непромокаема част. Вътрешните гащички са многократна пелена (може да е с копченца/велкро/връзки), изработена от няколко слоя микрофибър/памук/бамбук/коноп. Обикновено този вид пелена се отличава с изключителна попивност и е подходяща за нощно време. Обикновено тези 2 части на пелената (външни и вътрешни гащички) вървят отделно и закупуването им често излиза скъпо;
Пелена прифолд

Пелена тип прифолд

  • Пелена тип външни непромокаеми гащички + прифолд (от англ. prefold). Отново имаме 2 отделни компонента. Гащичките са същите, както при горния тип пелена. Прифолдът представлява парче плат (най-често с правоъгълна форма, по средата с няколко пласта), което може да се сгъне по няколко възможни начина, в зависимост от пола на детето. Като се сгъне пелената се защипва с т.нар. snappie или с обикновена безопасна игла. Отгоре се слагат гащичките. Този вид пелени също се продават най-често поотделно и, за да си направите комплект също не е много изгодно, освен ако нямате вкъщи плат и не си направите вие самите прифолди;
  • Хибридна пелена – това е пелена, при която има както пришита подложка от вътрешната страна, така и допълнителна подложка, която може да се защипе за постигане на допълнителна попивност. Всичко това представлява едно цяло, т.е. всичко се предлага заедно и не се налага да купувате нещо допълнително;
Пелена всичко в едно

Пелена всичко в едно

  • Пелена тип „всичко-в-едно“. При този тип пелени имаме външна непромокаема част и към нея са прищипани подложките. Тази версия на многократна пелена най-много се доближава като кройка до класическите еднократни памперси.

Подложките могат да бъдат най-разнообразни видове. Могат да бъдат изработени от най-различни материи и комбинации от тях – микрофибърни, памучни, бамбукови, конопени, както и комбинация от тях – например външни слоеве бамбук + вътрешни от микрофибър. За подложките, обаче ще говорим в една от следващите ни статии.

Хигиена на многократните пелени:

Всеки производител указва на етикетите начина на пране и сушене на пелените, но аз ще ви дам няколко общи насоки: Самите кавъри и джобове обикновено не се препоръчва да се перат на повече от 35 градуса, тъй като съществува опасност от деламиниране на плата. При изкуствените подложки и вътрешни гащички някои упоменават, че могат да се перат до 40 градуса, а други – до 60. Подложките и гащичките от естествени материи могат да се перат на 60, дори на 90 градуса. Лично аз, през около 2 месеца изварях подложките в тенджера с няколко капки чаено дърво за дезинфекция. Основно правило при перилния препарат е той да не съдържа ензими. За съжаление, по-известните и достъпни марки бебешки прахове имат. Тези, които нямат, и които лично съм ползвала, са на SANO, както и Ecodoo – френски вегански гел за пране, среща се в повечето био магазини. Не е хубаво да се използва омекотител. На пазара можете да срещнете и допълнителни дезинфекциращи прахообразни препарати, които се добавят към праха за пране, но според мен са излишни, тъй като излизат доста скъпо, а вместо тях и със същата ефективност можете да добавяте по няколко капки масло от чаено дърво в отделението на пералнята.

За да достигнат максимална попивност, след закупуване подложките от естествени материи е препоръчително да се изварят 2-3 пъти, за да „разгърнат“ попивния си капацитет. Следва да отбележа, че малко се свиват (1-1,5-2см, в зависимост от материята).

Това представляват накратко многократните пелени и подложки. Ако имате още въпроси или желаете да си закупите многократни пелени– не се притеснявайте да се свържете с мен по посочените в секция „контакти“ начини!

Вашият коментар